Articol actualizat pe 2 aprilie 2019 la 03:52 pm
Articol actualizat pe 02/04/2019 de Andu
Starea de spirit poate afecta relația cu colegul de cameră
Trebuie să fii conștient că propria stare de spirit poate influența și starea de spirit a colegului de cameră. Dacă nu comunici, colegul tău ar putea crede că ești suparat pe el. Dacă ai avut o zi grea, fii deschis și spune-i acest lucru colegului tău. În multe situații percepțiile gresite apar datorită lipsei de comunicare și / sau din interpretarea eronată a gesturilor și comportamentului non-verbal.
Cum comunicăm cu colegul de cameră pentru a dezvolta o relație de bună înțelegere
Pe toata perioada anului universitar ce tocmai a început, succesul relației cu colegul de cameră va depinde în mare masură de abilitatea voastră de a discuta între voi. Amintindu-ți permanent de sfaturile de mai jos, vei putea să construiești asteptările și limitele în privința celor mai delicate probleme.
Odata ce începeți să impartășiți povesti, nevoi și sperante, respectul și încrederea reciproca între voi va apărea de la sine, într-un mod absolut natural. Înțelegând stilul emoțional al colegului vă va ajuta să “citiți” cu acuratețe sentimentele fiecaruia, facilitând astfel comunicarea efectivă atunci când trebuie soluționate unele diferențe.
Discutați deschis și răspundeți împreună la urmatoarele întrebări:
- Cum reacționezi când ești stresat sau sub presiune?
- Cum reacționezi când ești supărat sau nervos?
- Când ești îngrijorat, ce anume îți poate îmbunătăți starea de spirit?
- Există momente cand ai dori sa rămâi singur? Cum îmi pot da seama?
Ce trebuie să faci:
- Fii tu însuți și spune ce merge si ce nu merge bine.
- Fii flexibil. Acționeaza astfel încât fiecare situație să fie un câștig pentru ambele părți. Compromisul este principalul element ce te va ajuta să construiești o relație de succes cu colegul tău de cameră.
- Ascultă cu atenție. Este o diferență foarte clară între a asculta pur și simplu ceea ce spune cineva și ascultarea activă.
- Fii atent cu starea de spirit a celuilalt. Fiecare dintre noi are zile proaste, deci încearcă să fii înțelegător. Poți oricând să fii tu cel supărat.
- Trasează o linie foarte clară – care sunt lucrurile cu care te simți confortabil să le împărtășești și care nu
Ce NU trebuie să faci:
- Nu reacționa arbitrar, la întâmplare sau conflictual.
- Nu întrerupe. Ascultă-ți colegul cu atenție și nu sări direct la concluzii.
- Evită să discuti problemele colegului tău cu alți prietenii.
Clarificarea așteptărilor și necesităților
Acum, după ce ați pus o baza solidă relației voastre, este momentul să discutați aspecte mai sensibile, care necesită solușii mai creative și puțină flexibilitate. Clarifică sau respectă ceea ce colegul îți spune, astfel încât să fii sigur ca mesajul este foarte clar. Pe masură ce întrebarile devin din ce în ce mai provocatoare… luați o pauză. Reluați cu altă ocazie restul de probleme, eliminându-le pe rând.
În loc de concluzii…
Colegii de cameră nu trebuie sa fie cei mai buni prieteni (deși este mai bine așa). Nu este necesar să împartășiți absolut fiecare aspect al vieții de campus. De fapt, învățând să acceptați diferențele dintre voi, va reprezenta o componentă importantă a educației tale. Nu uita, dezvoltarea unei bune relații este un proces, nu are loc peste noapte, implica timp și efort. Secretul oricarei relații, inclusiv cu colegul tau de cameră, este comunicarea. Trebuie doar să fiți deschiși și onești.
Tu ce părere ai, cum trebuie să comunici cu colegul de cameră?
Lasă-ne mai jos cometariile tale.