Cum faci trecerea de la liceu la facultate

Cum faci trecerea de la liceu la facultate

Articol actualizat pe 2 octombrie 2018 la 12:17 pm

Articol actualizat pe 02/10/2018 de Andu

Cum faci trecerea de la liceu la facultate este o întrebare pe care începi sa ți-o pui, acum că vei fi student. Anii de liceu sunt lăsați în urmă. Ai trecut cu bine de bac și ai intrat cu bine la facultatea mult visată (sau nu neapărat). Ai ajuns student acum. Dar, pe cât de mult ți-ai dori să pari neafectat, știi foarte bine că începe o altă etapă a vieții tale. O etapă ce te va surprinde cu emoții noi, oricât de pregătit ai fi. Dacă vrei să fie cât mai ușoară această tranziție, iată câteva lucruri pe care le poți face!

Cunoaște cât mai bine orașul în care vei sta

Un oraș nou poate fi o adevărată provocare pentru tine, acum că pleci de-acasă. Orașele mari sunt extrem de aglomerate, întortocheate și haotice. Sfatul nostru – vizitează orașul în care te vei muta de câteva ori înainte de merge la facultate. Ia-ți părinții și faceți o plimbare prin centrul orașului, verifică cum și cu ce ajungi cel mai ușor la facultate. Caută informații relevante și variante de trasee pe care le-ai putea urma zi de zi. Trebuie că știi deja, dar îți reamintim – toate orașele oferă reduceri la transport pentru studenți. Află din timp de ele.

Fă-ți prieteni noi

De acum, nou este cuvântul cel mai prezent în vocabularul tăut. Un oraș nou în care studiezi, un loc nou în care vei merge zilnic la cursuri, o nouă bibliotecă, profesori noi, colegi noi etc. Începe cu ce îți este mai ușor și la îndemână: împrietenește-te cu colegii. Cu siguranță deja s-a creat un grup pe Facebook sau Whatsapp cu colegii din grupa ta, nu-i așa? Dacă nu, crează chiar tu un astfel de grup. Implică-te în discuții, propune subiecte noi, caută să cunoști cât mai bine oamenii și vezi cu cine ești pe aceeași lungime de undă. Astfel, îți vei putea crea noi prieteni, iar când vor începe cursurile, lucrurile vor fi mult mai ușoare pentru tine.


Cazarea, importantă pentru tine, dar și pentru părinții tăi

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când pleci la facultate într-un oraș nou este legat de cazare. Pentru tine, este important să fie un loc curat, aproape de metrou, să ajungi ușor la facultate, să fie într-o zonă sigură, să ai colegi de treabă, să te poți distra, dar să ai și liniște pentru a învăța. Părinții tăi vor urmări aspecte ca siguranța, curățenia, prețul, localizarea și facilitățile. ? Alege ceva care să împace ambele aspecte.

Vorbește cu părinții tăi despre stările tale

Oricât de mult ai vrea să îți stăpânești emoțiile, plecatul de acasă și mutatul într-un loc cu totul nou vor fi lucruri care te vor afecta. Vei fi entuziasmat, cu siguranță, dar poate și un pic speriat de ceea ce te așteaptă. Sprijinul părinților contează foarte mult în acest sens. Iar cel mai important este să discutați deschis despre ce urmează. Vei descoperi că ei sunt cu mult mai emoționați decât tine, dar îți pot oferi tot sprijinul și toată încrederea de care ai nevoie.

Stabilește un plan de urgență

Întotdeauna este bine să te asiguri că ai la cine apela, în caz de urgențe. Chiar dacă părinții tăi sunt departe, pot fi alte persoane care te pot ajuta cu orice problemă. Stabilește împreună cu părinții tăi un plan, astfel încât să se simtă și ei liniștiți. În primul rând, numărul unic European de urgență, pe care cu siguranță îl știi deja: 112. Apoi, pentru orice problemă din cămin, apelează la administrație sau la pază dacă există. Dacă nu te afli în campus, iar problema cu care te confrunți nu este de competența autorităților, găsește, împreună cu părinții tăi, o persoană de contact: un prieten de încredere, o rudă care se află în oraș sau foarte aproape de acesta, un coleg, un profesor etc. Poate că nu vei avea nevoie niciodată de ajutor, dar este mult mai bine să fii pregătit pentru orice.

Acum, că ai urmat toți pașii, ești pregătit să îți faci bagajele și să pornești pe drumul cel nou. Facultatea și căminul te așteaptă cu drag, colegii sunt entuziasmați să te cunoască, iar părinții tăi sunt mai mândri decât oricând. Mult success, dragă studentule! Și multă baftă! ?

Tu ce așteptări ai de la perioada studenției? Cum crezi că va fi?
Lasa-ne comentariile tale mai jos.

Foto – Pixabay

Lasă un comentariu