Camin sau chirie

Camin sau chirie – Ce e mai avantajos

Articol actualizat pe 2 aprilie 2019 la 08:30 pm

Articol actualizat pe 02/04/2019 de Andu


Camin sau chirie ? Ce variantă este mai avantajoasă? Înainte de a merge la facultate într-un alt oraș îți vei pune sigur această întrebare. Am încercat să aducem argumente pro și contra pentru ambele variante în articolul de mai jos.

Camin sau chirie. Cazarea în garsonieră sau apartament proprietate personală

Fondul de locuințe proprietate privată destinate închirierii reprezintă, de departe, cea mai mare sursă pentru cazarea studenților care vin din alte orașe. Nu există date statistice disponibile, însă din estimare, oferta locuințelor destinate închirierii din București este mai mare de 40.000.

Aceasta alternativă de cazare este aleasă, de regulă, de studenții din ani superiori. Ei consideră ca s-au adaptat la noul mediu și că își pot asuma toate responsabilitățile pe care le implică statutul de adult independent. Ei decid că au nevoie de mai mult spațiu și intimidate.

Dar găsirea unei garsoniere sau a unui apartament de închiriat pe care să-l împarți cu 1-2 prieteni pentru a micșora efortul financiar necesar plății chiriei, întreținerii și utilităților, nu este un proces simplu. Informați-vă în prealabil temeinic, în detaliu, despre cum funcționează piața chiriilor, despre nivelul costurilor (pentru a evalua corect ce anume vă puteți permite), despre starea, dotările și despre condițiile impuse de proprietar. Verificați, de asemenea, distanta față de facultate, metrou, mijloace de transport în comun, centre comerciale și recreere, alte eventuale puncte de interes.Camin sau chirie. Cadrul legal al închirierii

Actualul cadru legal nu prevede o anume formă scrisă a contractului de închiriere. Consensul părților fiind este suficient pentru ca acesta să fie considerat valid. Cu toate acestea, lipsa unei forme scrise a contractului poate genera mai multe probleme și potenţiale eventuale litigii între proprietar și chiriaș.

Un document scris este recomandat si necesar atât pentru înregistrarea obligaţiilor fiscale, cât și pentru înregistrarea informaţiilor în cartea funciară. În plus, un contract scris îți este util,  în cazul unui dezacord  cu privire la drepturile și obligațiile precizate în contractului de închiriere.

Extra-costuri la chirie

Dacă într-un campus studențesc semnezi automat un contract de închiriere, cu minime prevederi legate de drepturile și obligațiile fiecărei părți, destui proprietari de apartamente nu vor vrea să semneze un contract.  Sau vor semna, dar te vor pune să plătești tot tu taxele datorate către stat sau vor trece o sumă mai mică. Dacă în campus aveai doar grija plății unei singure facturi lunare, prin mutarea într-un apartament cu chirie ai, de regulă, de plătit în plus, diverse alte cheltuieli:

 • Cheltuieli de întreținere la Asociația de Proprietari;
 • Utilitățile (apa, gaze, current electric);
 • Internet, cablu – TV etc.
Ce întrebări ar trebui să îi pui proprietarului?

 • Pe câte luni trebuie plătită chiria în avans?
 • Pe ce dată a lunii se plătește chiria?
 • Care este nivelul garanției?
 • În ce condiții se restituie garanția la eliberarea apartamentului ?
 • Care sunt condițiile și modalitatile de plată? (cash, transfer bancar)
 • Care este pretul mediu lunar al facturilor de utilități?
 • Când trebuie eliberat apartamentul?
 • Când mă pot muta?
 • Pe cine pot primi în apartament? (părinți, prieteni, animale etc.)
 • Cât de des verifică starea proprietății și cum comunicați?
 • În ce condiții se pot face îmbunătățiri sau reparații?

După cum vezi, găsirea unui apartament/garsonieră de închiriat nu este o treabă simplă!

Camin sau chirie. Cazarea în cămin la stat

Dacă te numeri printre norocoșii care au prins loc în căminele de stat, e  de bine. Indiferent de unde este localizat, căminul este cea mai bună modalitate de a experimenta absolut tot ceea ce are de oferit viața de student.

Din păcate, numărul locurilor de cazare în caminele universităților de stat este mult mai mic decât cererea. De exemplu, în căminele Universități din București sunt aprox. 5.300 de locuri în căminele proprii, repartizate de fiecare facultate în parte. Însă numărul celor care frecventează cursurile facultăților din cadrul UB este de peste 38.000! Un alt exemplu este cel al ASE, care oferă aprox 4.800 de locuri de cazare, în condițiile în care numărul studenților este de ordinul zecilor de mii.

Cel mai mare campus studențesc din București este cel al Universității Politehnice: campusurile Regie și Leu au 27 de camine, în care se pot caza aprox. 13.000 de studenți, satisfăcând aproape 90% din cererile de cazare.

Condițiile din căminele de stat lasă de dorit

Aici un loc de cazare costă în medie 50 EUR/lună, însă condițiile, chiar dacă s-au mai îmbunătățit puțin în ultimii ani, ramân totuși precare. De regulă o cameră de maxim 15 mp este împărțită de 3-4 tineri. Nu ai baie proprie sau bucătărie, ca să nu mai amintim de condițiile de curățenie și igienă, care lasă de dorit în multe situații.Camin sau chirie. Cazarea în cămin privat

Față de căminele de stat, cazarea în cămin privat este complet diferită și este o variantă pe care merită să o iei în calcul. În prezent, căminele private din România pot acomoda aproximativ 4-5.000 de studenți.

Calitatea vine cu un cost suplimentar

Este adevărat, căminele private sunt mai scumpe decât cele de stat, dar și condițiile sunt diferite. Față de cazarea pe cont propriu, ai următoarele mari avantaje:

 • stai într-un loc cu tineri din generația ta, toți studenți;
 • ai mobilier inclus, baie proprie (de la caz la caz);
 • în multe cazuri, costurile utilităților sunt de regulă, incluse în chiria lunară;
 • semnezi un contract de închiriere, cu drepturi și obligații de ambele părți;
 • sunt administrate de specialiști, de defecțiuni nu trebuie să te ocupi tu;
 • ai servicii suplimentare incluse în chiria lunară (de ex pază, supraveghere video, bibliotecă, etc.)

Indiferent ce vei alege, discută cu părinții tăi despre toate opțiunile. Calculați-vă bine bugetul, având în vedere toate aspectele. La urma urmei, trebuie să fie o decizie luată în familie, atunci cand este vorba de cazare in camin sau chirie într-o garsonieră.

Tu ce crezi, ce variantă este cea mai potrivită?

Lasă un comentariu