Creditul investeste in tine

Creditul Investeste in tine – Tot ce trebuie sa stii

Articol actualizat pe 2 aprilie 2019 la 08:41 pm

Articol actualizat pe 02/04/2019 de Andu


Creditul investeste in tine este un credit finanțat de Guverul României și CEC Bank. Cu banii pe care statul ți-i dă, poți să îți finanțezi cheltuielile din perioada de studiu. În plus, poți acoperi inclusiv cheltuielile cu cazarea într-un cămin studențesc. Află aici care sunt condițiile de acordare și alte informații relevante.

Valoare credit Investeste in tine

Dacă ai între 16 și 26 de ani, poți beneficia de o finanțate de până la maxim 40.000 lei. Creditul se poate acorda și persoanelor cu vârsta între 26 și 55 dee ani, însă vei primi maxim 35.000 lei. Ce e bine, este că dacă hotărăști de exemplu că vrei să continui studiile – să zicem pentru un doctorat – poți beneficia de creditul investeste in tine. Dacă ești angajat, creditul poate fi suplimentat cu suma de 20.000 lei.

Cheltuieli eligibile

Cele mai importante cheltuieli pe care le poți deconta sunt:
– cărțile sau rechizitele de care ai nevoie
– costuri cu cursuri de specializare/calificare
– reviste, suporturi de materiale de curs (fie materiale fizice sau digitale – să zicem e-books)
– cursuri de pregătire profesională
– taxe de studii, inclusiv master, doctorat sau MBA
cazarea în cămine studențești (private sau de stat)
– abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee
– articole sportive
– taxa de participare la manifestări științifice și concursuri (în străinătate de exemplu)
– achiziția de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate, indiferent de domeniul de acoperire al acestora sau de specificul domeniului de studiu pentru care ai obținut finanțareaCreditul Investeste in tine te ajută practic să îți finanțezi toate cheltuielile din perioada studenției. Chiar dacă pare ireal, costurile cu analiza dosarului dar și dobânda este suportată de stat, respectiv din bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Cum obții creditul Investeste in tine

În primul rând, dacă ești student și nu ai venituri, trebuie să discuți cu ai tăi. Ei vor trebui să devină practic codebitorii tăi. Va fi nevoie să aducă dovezi că obțin venituri (că sunt angajați sau că au venituri din dividende șamd). Creditul Investeste in tine este o oportunitate atât pentru tine cât și pentru părinții tăi. Poți astfel să beneficiezi de fonduri pe care le poți cheltui cum vrei (respectând lista de cheltuieli eligibile evident). Poți returna creditul pe măsură ce începi să câștigi și tu bani – de ex angajându-te pe perioada verii.

Trebui apoi să mergeți în orice unitate CEC din orașul unde locuiți. Nu cred să existe oraș care să nu aibă măcar o unitate CEC Bank. Click aici pentru rețeaua CEC Bank.

Pașii pe care îi ai de urmat:
– mergeți într-o unitate CEC
– îți deschizi cont curent (da, trebuie să ai cont la CEC)
– aduci adeverință că facultatea unde studiezi este acreditată de Ministerul Educației
– aduci copii după actele de identitate ale tale și ale părinților (codebitori)
– completați cererea de credit
– completezi o declarație prin care îți asumi că vei utiliza creditul exclusiv pentru cheltuielile
eligibile aferente programului (și că nu ai accesat programul din altă parte)
– completezi acordul legal al codebitorului
– dacă totul este în regulă și ți se aprobă creditul, vei completa ulterior Hotărârea de aprobare a creditului, contractele de garanție și acordare a creditului
– apoi trebuie să prezinți băncii acte doveditoare privind cheltuielile (de ex un contract de închiriere într-un cămin studențesc privat)

Cu ce se garantează creditul:
– 80% din valoare este garantată de stat
–  pentru restul de 20% din sumă, codebitorii (părinții tăi) vor trebui să garanteze cu veniturile pe care aceștia le dobândesc (din salarii șamd)

Perioadă acordare pt creditul investeste in tine

Creditul investeste in tine se acordă pentru perioada în care efectuezi studiile (5 ani în medie în România), dar nu mai mult de 10 ani (incluzând perioada de grație). Perioada de grație o stabilești de comun acord cu banca, încă de la început. Practic ai 5 ani din start plus 5 ani de grație. Dacă rambursezi mai repede banii, nu vei plăti niciun comision de rambursare anticipată.

Ghidul beneficiarului

Dacă vrei să afli mai multe informații, poți descărca de aici Ghid beneficiar Creditul investeste in tineTe sfătuim totuși să ceri mai multe detalii în unitățile CEC.


Concluzii

Creditul Investeste in tine este o opțiune demnă de luat în seamă pentru studenții care nu dispun de un buget mare. Lista de cheltuieli eligibile acoperă cam tot ce are nevoie un student, acoperind inclusiv cazarea într-un cămin studențesc. Eu zic că merită să faci o vizită la CEC și să pui câteva întrebări.

Să sperăm că guvernul va continua să susțină acest program, anul trecut a fost primul an de viață a Creditului investeste in tine. Programul a avut alocat în 2018 un plafon de 600 de milioane de lei, din care au fost acordate 29,4 de milioane de lei, aferente unui numar de 1.049 de garanții, cu o valoare a finanțărilor de 36,42 de milioane lei.

Pe măsură ce tot mai mulți tineri află despre această opțiune, probabil că o vor lua în calcul, ținând cont de condițiile excelente de acordare.  Astfel, pentru 2019, Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ, care vrea să stabilească ca plafonul pentru 2019 al programului „Investeste in tine” sa fie de 1 miliard de lei.

Este posibil ca din 2019 să existe alți 3 finanțatori alături de CEC Bank – respectiv Banca Transilvania, Raiffeisen Bank și BCR Erste. Rămâne însă de văzut dacă proiectul se va și aproba.

Voi ce părere aveți despre Creditul Investește in tine. Este o opțiune demnă de luat în calcul? Lasă-ne comentariile tale mai jos.

Un comentariu

  1. Tonio FERENER-VARI 22/07/2019

Lasă un comentariu