Cum sa inveti pentru examene

Cum sa inveti pentru examene

Articol actualizat pe 23/01/2019 de Andu

Febra primelor examene plutește în ianuarie în toate campusurile și căminele studențești. Există oare o formulă magică legată de cum să înveți cât mai eficient pentru examene? Știu, știu, te crezi destul de deștept / deșteaptă și cum tu le știi oricum pe toate, ești convins/ă că le vei trece pe toate cu brio. Așa să fie oare?

Evident, fiecare persoană are propriul stil de învățat. Unii o pot face liniștiți cu căștile pe cap, alții pot învăța în metrou sau în bibliotecă fără probleme. Nu vreau să dau nimănui sfaturi, dar am descoperit (zic eu) câteva trucuri esențiale legate de cum să înveți pentru examene.


Cum sa inveti pentru examene: Dormi!

Asigură-te că ești odihnit. Lipsa somnului afectează concentrarea, memoria și capacitatea de memorare a creierului. Dacă nu dormi suficient, creierul tău va folosi somnul pentru a-și reveni, în loc să folosească acest lucru pentru a înmagazina informații.

Cum sa inveti pentru examene: Stabilește-ți un calendar pentru învățat

Dacă te organizezi, vei putea să folosești mai eficient timpul pe care îl ai. Păstrează suficient timp în calendarul tău pentru a învăța. Evident, acordă-ți timp și pentru odihnă, ieșiri cu prietenii, sau social media. Având un program bine stabilit, îți va fi mai ușor să stabilești ce trebuie făcut și mai ales când.

Cum sa inveti pentru examene: Stabilește-ți obiective

Probabil că tot ai auzit de ele! Well, da, este important să îți setezi de la început obiective – de ex vreau ca pâna cel târziu luni, să termin de învâțat la materia x. Nu te apuca de zece lucruri simultan, am explicat aici de ce.

Cum sa inveti pentru examene: Ia pauze

Vorba românului, la noi orice treabă începe cu o pauză. Well, nu despre asta e vorba. Corpul uman funcționează cel mai bine atunci când îi dăm ocazia să se recupereze. Cel mai bine vei învăța în reprize de 40-90 min, cu o pauză binemeritată de 10 min. Schimbă poziția, bea un pahar cu apă și lasă creierul să absoarbă informația pe care tocmai i-ai livrat-o. Ciește mai multe despre cum să iei o pauză în acest studiu al Brainscape.


Cum sa inveti pentru examene: Limitează ieșirile în oraș

O da, că tot vorbeam de pauze. Când zic pauze, nu mă refer la ieșitul în oraș. Prea multe întreruperi vor conduce la defocusare. Să nu mai zic că o noapte pierdută îți va fi aproape imposibil să o recuperezi.

Cum sa inveti pentru examene: Bea apă

Whaat? Nu sunt băuturile cu cafeină suficiente pentru a mă hidrata? Ei bine, consumate în cantități industriale, nu! Cafeaua te deshidratează, iar atunci când ești deshidratat, creierul este primul care are de suferit.

Cum sa inveti pentru examene: Mănâncă sănătos

Limitează pe perioada cât înveți mâncatul excesiv. Da, știu, este ușor să te duci la Mega sau Mc pentru un snack. E și mai ușor să mânânci atunci când ești cu nasul într-o carte. Dar, crede-mă, hrănindu-te sănătos, nu vei ceda sub presiunea prea multor carbohidrați sau zaharuri și vei avea mai multă energie să înveți. Din păcate nu numai dragostea trece prin stomac :).

Evident, totul depinde de voi. Eu vă țin pumnii și vă urez succes! PS – dacă aveți de lăsat comentarii, o puteți face mai jos.

Lasă un comentariu