Cum sa iti deschizi propria afacere

Cum sa iti deschizi propria afacere

Articol actualizat pe 28/11/2018 de Andu

Generația din care faci parte este mai încrezătoare, vrea să își asume mai multe riscuri, are mai multe oportunități și nu se teme să profite de ele. Așa se face că tinerii din generația millenials își deschid mai multe afaceri acum decât părinții lor. Accesul la informație, la tehnologie și digitalizarea au ușurat foarte mult procesul de înființare a unei firme. Iar dacă punem la socoteală toate beneficiile pe care le pot obține tinerii antreprenori, este ușor de înțeles de ce nu mai vor să aștepte 10-15 ani să capete experiență pe piața muncii și se grăbesc să devină patroni.Dacă ai gânduri serioase și vrei să începi o afacere pe cont propriu trebuie să fii conștient că există unele obstacole de care te vei lovi, multe provenite din lipsa ta de experiență. Iată care sunt lucrurile esențiale pe care orice student cu spirit antreprenorial ar trebui să le știe înainte de a-și lansa propria afacere:

Nu lăsa statisticile să te influențeze

Statisticile sunt importante pentru a cunoaște piața și domeniul în care vrei să activezi, pentru a-ți concepe o strategie eficientă și a interpreta fluctuațiile economiei. Însă trebuie să te detașezi de ele. Nu te lăsa descurajat de statisticile care spun că 95% dintre micile companii se închid după primul an. Nu renunța imediat cum apare primul hop, gândindu-te că și alții au dat greș înaintea ta și că ți se poate întâmpla și ție.

Nu te lăsa descurajat de cei din jur

Un lucru pe care s-ar putea să îl auzi de mai multe ori când te decizi să îți lansezi o afacere este că ești prea tânăr și neexperimentat pentru a avea succes. În acest caz, vârsta poate fi și un avantaj, dar și un dezavantaj, în funcție de cum decizi să abordezi problema.

Dacă ar fi fost ca tineri precum Steve Jobs, Elon Musk sau Bill Gates să renunțe din prima, nu am fi avut astăzi Apple, Tesla, Space X sau Microsoft. Credeți că lor nu le-a fost greu? Well, ba da. Steve Jobs a fost de multe ori cât pe ce să declare falimentul companiei, așa cum a fost și cazul lui Elon Musk. Au prevăzut însă că lumea va avea nevoie de produsele companiilor lor, înainte ca aceasta să știe.

Nu începe zece lucruri simultan

Înainte de a te lansa începe o afacere, alege un domeniu care îți place și la care te pricepi. Astfel, ai șanse mai mari să muncești cu pasiune și să te preocupi mereu de mica ta afacere, pe care speri să o crești în următorii ani. Unii antreprenori aflați la început de drum comit însă greșeala de a începe mai multe lucruri în același timp și de a nu-l termina pe niciunul. Oricât de multe idei ai avea și oricât de dornic ai fi să le pui cât mai rapid în practică, învață să le iei pe rând și să nu începi altceva până când nu ai dus la bun sfârșit ce ai început până în acel moment.

Nu intra în parteneriate doar pentru că sunt convenabile

Atunci când formezi un parteneriat, cel mai puternic argument este acela că unirea forțelor voastre vă va face businessul mai puternic. În afară de asta, nu există un motiv mai bun. Parteneriatele formate din motive greșite pot ajunge să creeze mai multe probleme decât rezolvă.

Reține că un partener de afaceri bun ar trebui să te completeze, să se priceapă la lucrurile pe care tu nu le stăpânești atât de bine, astfel încât fiecare să aibă propriile sarcini clar trasate. De asemenea, este bine să alegi o persoană cu care ai o formă de chimie profesională, o persoană responsabilă, pe care să știi că te poți baza și care să aibă obiective similare cu ale tale.Nu renunța la facultate

Nu renunța la facultate pentru a te aventura în lumea afacerilor. Asta nu înseamnă că nu îți poți lansa propriul business, chiar dacă ești la facultate cel puțin 6 ore pe zi. Secretul este să fii dispus să muncești în timpul tău liber, în weekenduri sau după cursuri, și să renunți la o parte din distracțiile cu care îți umpleai timpul. Educația este cea mai importantă investiție în tine și îți va fi de folos în dezvoltarea afacerii.

Tu ce crezi că ar trebui să faci înainte să îți deschizi propria afacere? Lasă-ne comentariile tale mai jos.

Lasă un comentariu