Articol actualizat pe 2 octombrie 2018 la 12:16 pm
Articol actualizat pe 02/10/2018 de Andu
Lipsa de experiență nu trebuie să fie un factor descurajant atunci când vrei să aplici pentru primul tău job. Dacă ești proaspăt absolvent sau încă la facultate, este de la sine înțeles că ești la începutul vieții profesionale.
Un studiu internaţional, Trendence Graduate Barometer, realizat în 2015, arată că 58% dintre studenții români consideră că le va fi destul de greu să își găsească un job. Dintre ţările participante, românii sunt singurii care sunt pregătiţi să muncească 40 de ore pe săptămână la primul job. Studiul mai arată că aşteptările lor în privinţa salariului ajunge la un maximum de 620 de euro pe lună.
În același timp, specialiști români din HR, citați de presa centrală, atrag atenția asupra faptului că din ce în ce mai mulţi studenţi care urmează studii superioare și post-universitare se prezintă la școală numai în zilele de examene, dacă li se permite să plece de la locul de muncă. Cu o astfel de perspectivă a pieței muncii, este extrem de important să știi să îți vinzi aptitudinile. Află cum poți să îți scrii un CV de impact, chiar dacă nu ai prea multă experiență care să te recomande.
Cum sa iti faci un CV fara experienta – Prezentarea generală
CV-ul trebuie să înceapă cu o prezentare generală. Acesta trebuie să conțină 2 – 3 propoziții care te descriu cel mai bine și în care poți spune clar ce poți face pentru viitorul tău angajator. Este, dacă vorbim în termeni de marketing, formula prin care te vinzi cel mai bine și îți pui în valoare studiile și aptitudinile.
Ce trebuie să mai conțină o prezentare generală pe lângă nume și domiciliu? Aptitudinile care te recomandă. Ca să îți faci CV-ul cât mai atrăgător, uită-te cu atenție la descrierea job-ului și observă lista de aptitudini pe care angajatorul le caută. Dacă nu aplici la un job găsit pe internet, verifică alte 2 – 3 joburi din industria în care vrei să lucrezi și vezi ce competențe caută angajatorii respectivi.
Încearcă să fii onest și nu menționa în prezentarea generală lucruri pe care nu știi să le faci. În cazul în care nu ai niciuna dintre competențele căutate, poate ar fi bine să analizezi dacă este sau nu o idee bună să aplici la job-ul respectiv.
Ce scrii la secțiunea experiență
Pentru candidații entry-level, completarea secțiunii „Experiență” este cea mai mare provocare din C.V. Este de preferat să eviți să lași un spațiu gol. Cei mai mulți experți în HR recomandă să pui accent pe aptitudinile tale – mai exact la ce te pricepi. Practic, reia ce ai scris în prezentarea generală, cu alte cuvinte și cu mai mult accent pe competențe.
De asemenea, este important să scoți în evidență acțiunile de voluntariat la care ai participat. Datele din piață, citate de ZF, arată că voluntariatul cântărește și în România din ce în ce mai mult în fața angajatorilor.
Ce scrii când nu ai recomandări de la șefi
De obicei, la angajare se cer recomandări de la locurile de muncă precedente. Dacă nu ai niciun fel de experiență profesională, pune accent pe calitățile tale. Gândește-te care dintre acestea te-ar putea recomanda în fața oricărui angajator. Trece limbile pe care le cunoști și nivelul acestora.
Eventual, încearcă să menționezi aptitudini general valabile. Descrie cât de bine poți să lucrezi în echipă, menționează că ești proactiv, capabil să gestionezi mai multe proiecte în același timp și pune accent pe viteza de reacție și eficiență. Nu uita să menționezi că ești dornic să înveți și faptul că ești deschis la lucruri noi.
De unde iei un exemplu de CV
Documentează-te bine pe internet, există multe situri ce îți pun la dispoziție template-uri pentru un CV de succes. De exemplu ACEST SITE sau ACESTA te lasă să descarci modele și exemple ce pot fi folositoare. Ai de unde începe deci.
Sursa articol: Trendence.com