Articol actualizat pe 17/09/2019 de Andu
Inteligenta emotionala. Probabil ai auzit despre faptul că, mai nou, EQ-ul (sau inteligența emoțională) este la fel de importantă precum IQ-ul (inteligența nativă). De ce? Atunci când ești conectat psihic, mental și emoțional, se pot întâmpla lucruri magice. Vei reuși să cooperezi mai bine cu cei din jur, vei comunica mai ușor și vei depăși mai rapid obstacolele. Dacă ești inteligent emoțional, vei deveni mai încrezător în tine și vei dori constant să înveți mai multe.
Ce este EQ-ul
Inteligenta emotionala (sau EQ-ul) este de fapt capacitatea de a identifica, evalua, controla și exprima emoțiile. Cu alte cuvinte, inteligenta emotionala te ajută:
- Să ai încredere mai mare în tine
- Să controlezi stresul
- Să fii mai motivat
- Să ai mai multă compasiune și empatie pentru ceilalți
- Să comunici mai bine cu cei din jur
- Să ai capacitate de decizie mai mare
- Să ai relații mai bune
Atunci când vrei să fii inteligent emoțional, ca și student, vei învăța să te înțelegi mai bine pe tine însuți, dar și pe cei din jurul tău. Cu alte cuvinte, acest lucru se traduce în sporirea capacității de învățare, determinare și capacități de comunicare crescute. În mod advers, lipsa acesteia face studiul mai dificil, datorită efectului pe care acesta îl are asupra corpului și a minții. Atunci când simțim că nu deținem controlul, totul devine mai greu – inclusiv învățatul.
Inteligenta emotionala. Cum începem
Daniel Goleman susține că „spre deosebire de gradul de inteligență, care ramâne același de-a lungul vieții sau de personalitate, care nu se modifică, competentele bazate pe inteligența emoțională sunt abilități învățate.”
În infograficul de mai jos, poți vedea de ce este important EQ-ul și cum se compară cu IQ-ul.
Foto: Pixabay