Viza de flotant studenti

Viza de flotant pentru studenti. Cum se obtine

Articol actualizat pe 11 septembrie 2019 la 05:25 pm

Articol actualizat pe 11/09/2019 de Andu

Viza de flotant pentru studenti este necesară și obligatorie, atunci când locuiești > 15 zile la o altă adresă decât cea din buletin. Proabil că (tocmai ce) ai încheiat un contract de închiriere cu un cămin studențesc (privat sau de stat). Ce acte ai nevoie și ce trebuie să faci să obții viza de flotant?


Viza de flotant. Ce este

Viza de flotant (i se mai spune și viză de reședință) este un sticker, ce este valid maxim un an de zile. Acest sticker se aplică pe spatele actului de identitate și se acordă persoanelor ce locuiesc mai mult de 15 zile la adresa locuinței secundare. Locuința secundară va fi în cazul tău căminul în care stai sau garsoniera/apartamentul închiriat. Având în vedere că vei sta minim 9 luni la această adresă, vei avea nevoie de ea.

Viza de flotant. Acte necesare

Pentru obținerea vizei de flotant vei avea nevoie de buletin, carnetul de student, o cerere tip și de copia contractului de închiriere. Pe cerere, administrația căminului trebuie să îți aplice semnătura și ștampila unității.

Art. 89 din HGR 1375/2005 republicată:

(1) Pentru persoanele care solicită stabilirea reşedinţei în locuri de cazare în comun – cămine, campusuri universitare, instituţii de ocrotire şi protecţie socială, la rubrica din Cererea pentru înscrierea în actul de identitate a menţiunii privind stabilirea reşedinţei, destinată găzduitorului, se menţionează datele administratorului imobilului, care semnează şi aplică ştampila administraţiei.

(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), în rubrica din Cererea pentru stabilirea reşedinţei, destinată găzduitorului, vor fi menţionate datele administratorului imobilului, care va semna şi va aplica ştampila administraţiei.

(3) Studenţii cazaţi în campusuri universitare pot depune cererea personal ori prin intermediul administratorilor imobilelor, sens în care se completează tabelul întocmit potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 20.

În trecut se cerea și un timbru fiscal în valoare de 5 Lei, însă mai nou, nu mai este nevoie de acest lucru.




Viza de flotant. De unde o iei

Pentru a putea obține viza de flotant, va trebui să mergi la biroul de Evidență a Populației din sectorul unde căminul studențesc își are sediul. În mod normal, obținerea vizei va dura câteva zile, așa că fii pregătit să rămâi fără buletin câteva zile. Înainte să pleci de acasă, verifică programul de lucru al unităților Evidența Populației.

Cu viza de flotant vei putea dovedi faptul că locuiești într-un cămin studențesc, atunci când vei fi legitimat de poliție.

Dacă consideri acest articol util, dă mai departe către prieteni. Sharing is caring 🙂

Foto credit: Observatorul PH

Lasă un comentariu